Wikipedie říká, že ragú je pokrm z nakrájeného dušeného masa a výjimečně i zeleniny. V jednoduchém mysliveckém srnčím ragú najdete oboje. Použít můžete srnčí kýtu, hodí se i plecko anebo krk. Výsledkem důkladného dušení budou měkké maso i chutná omáčka.
Srnčí ragú
Osvědčený recept na srnčí ragú z kýty, plecka nebo krku
Sdílet recept na Facebooku
Poslat recept e-mailem
Suroviny
- 1 ks srnčí kýty nebo plecka nebo krku
- ⅓ kostky másla
- 3-4 ks cibule větší
- 4 ks petržele kořenové
- 4 ks mrkve
- ½ bulvy celeru – použít lze i několik řapíků řapíkatého celeru
- ½ lahve červeného vína spíše suchého
- několik lžic rajského protlaku dle chuti
- pepř
- česnek
- saturejka
- tymián
Postup
- Maso vykostíme, nakrájíme na kostky, osolíme a opepříme.
- Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kostky a osmažíme na másle.
- Přidáme cibuli. Po zesklovatění přidáme maso a necháme zatáhnout.
- Přilijeme víno a necháme varem odpařit alkohol. Kdyby se alkohol neodpařil, zůstal by pokrm hořký.
- Přidáme protlak.
- Dlouho a pomalu dusíme, až je maso akorát měkké.
- Dochutíme solí, pepřem, česnekem, bylinkami.
Poznámky
Místo kýty můžeme použít i plecko nebo krk, ty ale vyžadují delší dušení. Prvně proto uděláme zeleninu, kterou odebereme. Následně maso zatáhneme na cibuli, podusíme s ostatními přísadami a zeleninu do hrnce vrátíme nakonec.
Kýtu doporučuji pro přípravu v kotlíku na ohni. Pokud ragú vařím doma, sáhnu po plecku a krku.