Využijte dostupnost čerstvých lišek a zvěřiny z lesy k této specialitě, kterou pro Vás připravili šéfkuchaři Jaroslav a Pavel Sapík.
Jelení šašlik s omáčkou z lišek
Slovo šašlik pochází z krymské tatarštiny, odkud jej záporožští kozáci v 18. století přenesli do ruštiny. Následně se rozšířilo do dalších jazyků.
Sdílet recept na Facebooku
Poslat recept e-mailem
Suroviny
Jelení šašlik
- 800 g jeleního hřbetu
- 3 ks cibule
- 200 g slaníny
- sůl, pepř
Lišková omáčka
- 2 dl smetany
- 2 lžíce zakysané smetany
- 100 g másla
- 200 g čerstvých lišek
- 1 lžička hladké mouky
- sůl, pepř, drcený kmín
- 2 dl zeleninového vývaru
Postup
Jelení šašlik
- Vykoštěný hřbet nakrájíme na medailonky.
- Cibuli nakrájíme na čtvrtky a slaninu na silnější plátky.
- Napícháme na špíz tak, aby u každého masa byla cibule a slanina.
- Posolíme, opepříme a opečeme na pánvi ze všech stran.
- Maso by uvnitř mělo zůstat růžové, ale ne krvavé.
Lišková omáčka
- Z 50 g másla si uděláme světlou jíšku.
- Zalijeme vývarem, chvilku provaříme a poté vlijeme smetanu.
- Přidáme zakysanou smetanu.
- Osolíme a lehce opepříme.
- Na rozehřáté máslo vložíme lišky.
- Přidáme trochu drceného kmínu a chvilku restujeme.
- Takto upravené lišky přidáme do omáčky.
Poznámky
Lišky se vyskytují v listnatých i jehličnatých lesích, v nížinách i horách.
Najdete je přibližně od června do října.
Nutrition
Kalorie: 2914kcalCarbohydrates: 46.96gProtein: 194.34gFat: 216.2gSaturated Fat: 94.61gPolyunsaturated Fat: 3.78gMonounsaturated Fat: 26.65gTrans Fat: 2.75gCholesterol: 1mgSodium: 3.98mgFiber: 11.56gSugar: 24.48gCalcium: 168.47mg